De geschiedenis van Lith en Lithoijen
Op maandag 28 oktober 2024 verzorgt Heemkundekring Maasdorpen Lith om 20.00 uur in MFA De Snoeck, Marktplein 24, 5397 EW Lith, een lezing over: ‘De geschiedenis van Lith en Lithoijen’. De lezing wordt gegeven door Jos Cuijpers (erfgoeddeskundige). De zaal is open vanaf 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom, ook niet leden.
Jos Cuijpers, al tientallen jaren lid van onze Heemkundekring, is onderzoeker en adviseur op het gebied van erfgoed en ruimtelijke ordening. Hij schrijft artikelen over historische zaken, geeft lezingen en adviseert particulieren, gemeenten en instellingen over erfgoed. Hij is auteur van de Erfgoedvisie van de Zuiderwaterlinie (2019). Op 12 oktober 2020 ontving Jos een “Groene Handdruk”. Dit is een aanmoedigingsprijs voor inwoners of organisaties die iets doen voor natuur en landschap in hun eigen leefomgeving. Ook heeft Jos het gemeentelijk Erfgoedplan opgesteld voor de voormalige gemeenten Lith en Sint Oedenrode.
Over de eerste resultaten van dat onderzoek heeft hij al eerder mogen vertellen: in 2020 over de veldnamen, in 2022 samen met stadsarcheoloog Mijke Peeters over Romeins Lith en in 2023 over Lith en Lithoijen in de middeleeuwen.
Inmiddels heeft Jos zijn proefschrift afgerond en wil hij graag in Lith komen vertellen over de resultaten van het onderzoek. Voor dit alles heeft hij al vele duizenden archiefstukken doorgenomen in binnen- en buitenland, honderden kaarten bestudeerd, vele waarnemingen bij graafwerkzaamheden in het terrein gedaan en honderden boeken en wetenschappelijke artikelen gelezen.
De titel van zijn proefschrift luidt:
‘OMZIEN NAAR HET CULTUURHISTORISCH CULTUURLANDSCHAP’.
De retrogressieve benadering toegepast op de historische geografie van de dorpen Lith en Lithoijen (Noord- Brabant)
In zijn lezing zal Jos kort ingaan op de ontwikkelde onderzoeksmethode, maar vooral op de resultaten van het onderzoek met betrekking tot Lith en Lithoijen. Zo heeft zijn onderzoek bijzondere resultaten opgeleverd over de geschiedenis van de bedijking en van de waterlopen in de polder. Maar ook over de grondeigendommen, het grondgebruik, de bevolkingsontwikkeling en de bebouwing in de dorpen. Verder zal hij aandacht besteden aan dingen die (nog) niet tot resultaten hebben geleid. Want hoewel dit onderzoek resulteert in een boek van zo’n 550 bladzijden dik, is dit nog lang niet het laatste wat er te zeggen valt over de lange en interessante geschiedenis van Lith en Lithoijen.
Heemkundekring Maasdorpen Lith is erg trots dat wij Jos bereid hebben gevonden om deze unieke lezing te komen geven. Dit wordt echt een geweldige avond, dus maak dat je erbij bent! Je kunt op deze avond intekenen om een exemplaar van dit prachtige boek te kopen.
Heemkundekring Maasdorpen Lith: ’t Wild, Maren-Kessel, Lith, Lithoijen, Teeffelen en Oijen www.heemkundekringlith.nl, e-mail: secretariaat@heemkundekringlith.nl
Secretariaat: p/a Dorpsstraat 6, 5396 PG Lithoijen; Bankrekeningnummer: Rabobank Maasland NL 75 RABO 012 9481 580