Een handicap kan je bewegingsvrijheid beperken. Wanneer je af- hankelijker wordt van anderen, word je wereld vaak kleiner en voel je je vaker alleen.
De Zonnebloem zet zich in voor alle mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die in een sociaal isolement dreigen te komen. Namens de Zonnebloem zijn duizenden vrijwilligers iedere dag actief om sociale en recreatieve activiteiten te organiser- en en begeleiden. Ook werken we aan een betere toegankelijkheid en mobiliteit. Op deze manier verrijken we het leven van heel veel mensen met een lichamelijke beperking.
Het warme hart van de Zonnebloem
De Zonnebloem is een organisatie die maatschappelijk het verschil maakt. Aan de hand van onderstaande uitgangspunten halen onze vrijwilligers en medewerkers het beste uit zichzelf en ons (vrijwilligers)werk voor de Zonnebloem. Iedere dag opnieuw.
De Zonnebloem zet zich in voor mensen met een lichamelijke beperking
De Zonnebloem is er voor mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die hierdoor in een sociaal isolement dreigen te komen. Onze vrijwilligers verwijzen mensen met een andere medische conditie, zoals bijvoorbeeld dementie, door naar organisaties die hen passende zorg kunnen geven.
Vrijwilligers zijn het fundament van de vereniging
Het unieke van de Zonnebloem is dat bijna 30.000 vrijwilligers bijna alle activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking organiseren. Beroepskrachten van het Nationaal Bureau ondersteunen hen hierbij.
Vrijwilligers doneren in tijd, niet in geld
De Zonnebloem vindt het belangrijk dat iedereen met een lichamelijke beperking mee kan doen aan de activiteiten, uitjes en vakanties. De deelnemer betaalt hierbij een eigen bijdrage. De extra kosten die de lichamelijke beperking met zich meebrengt, zoals aangepast vervoer of kosten voor zorg en begeleiding, worden vanuit donaties aan de Zonnebloem betaald. Vrijwilligers doneren uitsluitend tijd.
Ook de oude gemeente Lith heeft een afdeling, deze heet: afdeling Lith en Maasdorpen.
Het bestuur bestaat uit Voorzitter Ilja van Haaren, Secretaris/penningmeester Anne van Burik en Bestuurslid Marijke Wijnhoud.
Elk kerkdorp heeft een contactpersoon en voor Oijen is dat Els van Wolferen, en in Oijen zijn er ook nog 3 vrijwilligers actief, Ankie, Inge en Mirjam Zegers.
Elke maand probeert de afdeling een uitje te plannen voor de leden van deze afdeling, zo zijn we naar Utrecht naar het Speelklok museum geweest en naar de boerderij Kukeleboe aan de Gewandeweg, een muziek middag een toneelstuk en binnenkort naar de tuinen in Demen die dan speciaal voor ons open gaan voor een rondleiding en een High tea.
Mocht je vragen hebben of vraag je je af val ik binnen de doelgroep (slecht ter been / minder valide ) neem dan gerust contact op met Els van Wolferen 06-33834446.
Ook nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!